2 dagar i Aten

3.00 ringer klockan. Fyfan jag har ju lovar mig själv att inte boka tidiga flyg! 7.25 flyger vi mot Aten. Jag skulle ju fira att jag klarat tre mål i Grekland. Så jag kollar om jag klarat det. 55 kg på vågen! Yes, jag väger till och med 55,1. Yippi!! 5 kg har jag gått upp. 

   
    
 22.00 går vi och lägger oss. 19 timmar senare. Det är så kul att se resmålen ur Mike ögon, han som inte är lika resvan som mig. Jag var i Aten 2003 sist, minns inte mer än en djurbutik med hundar och ombyggnad av Akropolis pga OS. 

Tåget från flyget till Aten Centrum. Wow, sol, värme. 25 grader. Vad har jag tagit med mig för kläder? Minns inte vad jag packade.. Tåget går direkt till Monastaraki, Torget mitt i Plaka-området. Turistigt, butiker, försäljare, vimlar av folk. Värme. Vi tittar upp och ser Akropolis. Det här blir bra tänkte jag. Vi är ap-hungriga. Vi tar bara första bästa tänker jag. 

- Blir de här bra Mike? De har kött, souvlaki och allt möjligt? Ska vi sitta här? Här på torget? Eller där inne? Där uppe på gatan? Tusen frågor. 

Inkastaren ser vår förvirring och leder oss till ett bord. Jag sätter mig. Orkar inte bestämma något. Han trycker in våra väskor under bordet. 

Gyros för hela slanten. Jättegott. Tror jag. Brödet var gott. För hungrig för att smaka smakerna. En gammal dam kommer och försöker sälja rosor. 

-Ta inte emot dem, hon vill bara sälja dem.

- For free for you, säger hon och trycker en ros i Mikes hand. En ros i min. Just one euro säger hon och sträcker fram handen. 

De blev ingen ros som tur var. Graffiti och vimmel överallt. Glassbutik ja! Vart är vårt hotell? De skulle ju ligga här. Vi snurrar runt lite och hittar det. 

   
 A for Athens. 3 stjärnigt. Bra läge. Takterassen är fantastisk. Utsikten är grym! Rummen är stora, rent och fräscht. 
Vi tar en promenad i Plaka. Souvenirer överallt. Sandalerni skinn, turistkläder. Tvålar, tvättsvampar, dukar, porslin, flasköppnare. Jag har nya högklackade på mig, det blir såklart ett par flipflops i skinn. Precis innan mina fötter höll på att dö. Jag hittar en örtbutik/apotek. Enda som är sånär som speciellt. Vi hittat ett torg där vi äter middag. Utsikt över Akropolis. Godaste tzatzikin ever. Nu är vi trötta. 

            
Nästa dag vandrar vi upp för Akropolis. Det blir nästan 2 mils promenad under dagen. Många intryck. Vi ser turisterna, de mindre turistiga områdena. Det luktar sopor, avgaser, piss. Köttmarknad, nybakat bröd, sötsliskig baklava, grekiskt sött kaffe. Jag bara älskar det. Historia. Kontrasterna. Vi äter lunch på gatan. Souvlaki, en bättre version av svensk kebab. Borden är utsatta på huvudgatan. Lastbilarna kör förbi oss. En glass efter det. En kaffe på en bänk i turiststråket. Hundra damer med rosor går förbi. Mike har lärt sig säga nej bestämt till dem. 

Nu är jag trött på huvudstad. Vi tar bussen till Costa Navarino och uppgraderar oss.
  

101

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *